söndag 17 februari 2013

Ikaros fall
Jag valde Ikaros fall eftersom det är en dikt som är enkel att relatera till.
Den handlar bland annat om hur man inte vet vad man har förrän man förlorar det och hur Ikaros inser att han kommer att dö och också att inte många kommer att komma ihåg honom eller ens bry sig.
Det är inget han är nöjd med men han accepterar det, antagligen för att det inte finns mycket han kan göra åt det.
Jag tror att dikten försöker sätta ord på känslor som vi kan uppleva ibland, så just Ikaros är kanske inte så jätteviktigt, utan mest som en bakgrund till dikten.
Jag skulle tro att man ser allt med nya ögon när man vet att man inte har mycket tid kvar att leva, därav förklarar Ebba Lindqvist ''Aldrig var kvällen så vacker som nu i solnedgången, havet skimmrande, solens smycke lysande, skeppet som far förbi. ''1 kommentar:

  1. När du läser den dikten - då läser du alltså in vad Ikaros tänker? Intressant! Dikten beskriver ju mest "det som inte syns", och Ikaros är egentligen ganska "frånvarande" själv i själva texten. I alla fall hans tankar. Fundera en gång till, är det inte möjligen så att du i den här dikten läser in också det andra dikter berättar/skriver in av Ikaros tankar? Det är ju så vi gör när vi läser, vi bygger på olika lager, och låter kunskaper/känslor/tankar från andra texter påverka den text vi just nu har framför oss. Det gör läsnings så spännande, för läsarens erfarenheter bidrar ju till vad det är vi uppfattar och tar till oss! Intertextualitet kallas det ibland med ett fint ord, detta att texter samverkar och bygger på varandra...

    SvaraRadera